Dominicaan Leo de Jong overleden

Op de laatste reis die hij zou begeleiden is op 13 mei, daags na zijn 87e verjaardag, in een kerk op het Griekse eiland Rhodos plotseling overleden: Leo de Jong, dominicaan.

Recent zei hij over zijn drukke leven: “Op mijn leeftijd zeg ik – en het klinkt meer laconiek, dan ik het voel – ‘we zien wel waar het schip strandt’.”

Ondanks zijn hoge leeftijd had Leo de Jong net een paar intensieve weken meegemaakt. ‘Zijn’ Leerhuis Spiritualiteit in Rotterdam vierde het 25-jarig bestaan met een feest en een boek. Annemiek Schrijver maakte een mooi tv-interview met hem in De Verwondering, en hij verscheen als ‘pater Tycho’ in het boek De sjamaan en ik van Willemijn Dicke, een verhaal van een atheïste die haar weg naar de mystiek vond. Nog één keer wilde hij een reis begeleiden naar zijn geliefde Griekse eiland Rhodos. Het bleek zijn laatste.

Informatie over afscheid en uitvaart volgen op www.dominicanen.nl.

Het DSTS heeft bij verschillende gelegenheden met Leo samengewerkt. Zo was hij één van de geportretteerde dominicanen in de interviewreeks over ‘Het goede leven voor allen’ die in 2017 op deze website verscheen.

Dat hij mag zijn thuisgekomen in de leegte, die tegelijk Gods liefdevolle ruimte is.

Leo de Jong o.p.
Leo de Jong werd geboren op 12 mei 1932. Hij deed zijn professie op 18 september 1953 en werd priester gewijd op 25 juli 1959. Hij was onder meer docent geschiedenis in Nijmegen en woonde lange tijd in Rotterdam.
Vorig jaar verhuisde hij naar Voorschoten, om plaats te maken voor de nieuwe communiteit van broeders in Rotterdam. Dit voorjaar nog bracht hij een gedenkwaardige avond door bij de nieuwe communiteit, die hem had gevraagd te komen vertellen over zijn levenswerk.
Leo de Jong maakte eens een indringende ervaring mee van leegte. Na de diepe ontsteltenis ervan verkende hij die ervaring aan de hand van dominicaanse mystieke denkers Eckhart, Tauler en Seuse. Deze onderstroom in kerk en theologie was voor hem een ontdekking die zijn leven voedde en bepaalde, en waarin hij velen meenam in preken, toespraken, gesprekken, cursussen en boekjes.

Zondag 19 mei wordt de uitzending van de Verwondering herhaald, om 8.30 uur op NPO2.

(Met dank aan Arjan Broers)