Ellen Van Stichel werkt als stafmedewerker bij het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS).

Ellen Van Stichel (1983) studeerde godsdienstwetenschappen en theologie aan de Faculteit Theologie van de Katholieke Universiteit Leuven. In 2010 promoveerde ze met een onderzoek naar het filosofische en theologische debat (in het katholieke sociale denken) rond de vraag naar wereldwijde plichten: is wat de meer fortuinlijke naties moeten doen voor landen in het Zuiden een kwestie van liefdadigheid of rechtvaardigheid?

Nadien bleef zij als postdoctoraal medewerker bij het Anthropos-project verbonden aan diezelfde faculteit. Thema’s van dit onderzoek waren liefdadigheid, liefde, rechtvaardigheid in relatie tot wereldwijde armoede, ontwikkelingssamenwerking en migratie; implicatie en betekenis van christelijke antropologie voor internationale betrekkingen en economie; politieke interpretatie van zorgethiek; Paul Ricoeurs visie op rechtvaardigheid en liefde; de link tussen kwetsbaarheid en solidariteit.

Tevens combineerde zij dit met een functie als ethica in een christelijke maatschappelijke organisatie. Die brug slaan tussen academie en maatschappij is meteen haar grootste theologische drijfveer.

Naast haar wetenschappelijke publicaties is zij auteur/redacteur van de volgende boeken:
Uit liefde voor rechtvaardigheid: Moraalfilosofie en katholiek sociaal denken over globale plichten, Pelckmans, 2016.
Ruimte voor het onverwachte, LannooCampus, 2016 (co-auteur met Katrien Ruytjens)
Questioning the Human: Towards a Theological Anthropology for the 21st Century, Fordham University Press (co-redacteur met Lieven Boeve en Yves De Maeseneer)