Erbij horen
23570
post-template-default,single,single-post,postid-23570,single-format-standard,stockholm-core-1.0.5,select-theme-ver-5.1.4,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Erbij horen

 

 

Van 27 tot 31 augustus 2018 vond aan de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met de Universität Hamburg een Summer School plaats. 50 Duitse en Nederlandse studenten, afkomstig uit verschillende wetenschappelijke disciplines, werkten samen aan het thema ‘Seeking for Belonging. Societal and Societal Dimensions’. De donderdagochtend stond in teken van het veranderende religieuze en culturele landschap van Nederland en de daarmee opkomende vragen naar belonging.

 

Theologe Manuela Kalsky, directeur van het Dominicaans Studiecentrum en bijzonder hoogleraar op de Schillebeeckx-leerstoel aan de Vrije Universiteit, maakte de studenten wegwijs in het veranderende religieuze en levensbeschouwelijke landschap van Nederland. Wat zijn de gevolgen van individualisering en secularisering, van de komst van mensen met andere religieuze en culturele achtergronden en het ontstaan van ‘ongebonden spiritualiteit’? Ze liet de resultaten zien van het DSTS en VU onderzoek naar ‘multiple religious belonging’, waaruit blijkt dat een kwart van de Nederlandse bevolking voor hun zingeving uit verschillende religieuze bronnen putten. Wat betekent dat voor de tot nu toe via confessies ingedeelde geestelijke verzorging in bijvoorbeeld ziekenhuizen en gevangenissen? De vraag zal iedereen nog even bezighouden, hoe we constructief-kritisch met culturele en levensbeschouwelijke verscheidenheid om kunnen gaan in onze West-Europese samenleving, zodat we zonder de onderlinge verschillen weg te poetsen, het goede leven voor allen bevorderen.

 

Portugese synagoge

 

 

In de middag nam Manuela Kalsky de studenten mee naar de Protestantse Diaconie Amsterdam, waar het Dominicaans Studiecentrum gevestigd is. Een bezoek aan het Wereldhuis stond op het programma. Het biedt mensen zonder papieren dagopvang, een warme maaltijd en steun. Daarna volgde een rondleiding door de oude joodse buurt, met o.a. een bezoek aan de Portugese Synagoge.

 

 

Warme maaltijd in ‘De Kas’

Ondertussen hadden de bezoekers van het wereldhuis voor ons een warme maaltijd bereid, die we in de kas aten, de plek waar  s’ middags de mensen zonder papieren voor hun warme maaltijd bijeen komen.

Het was een dag met veel nieuwe informatie en indrukken voor de studenten. Een dag waar hoofd een hart, theorie en praxis bij elkaar kwamen – en het inzicht dat ‘erbij horen’ in onze tijd een uitermate complexe aangelegenheid en opgave is.

 

Manuela Kalsky