Lancering MiX, de glossy over flexibel geloven
22829
post-template-default,single,single-post,postid-22829,single-format-standard,stockholm-core-1.0.5,select-theme-ver-5.1.4,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Lancering MiX, de glossy over flexibel geloven

Lancering MiX, de glossy over flexibel geloven

 

MiX, de glossy over zinzoekers die elementen uit verschillende religies combineren, verschijnt 23 mei. Tijdens het avondvullende programma ‘Mix en Match van Religie Vandaag’ in De Nieuwe Liefde te Amsterdam wordt het tijdschrift gepresenteerd. Schrijfster Rosita Steenbeek neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Manuela Kalsky, directeur van het DSTS en samen met André van der Braak hoofdredacteur van de glossy, leidt de avond in met een minicollege over het grensoverschrijdende en actuele thema multireligiositeit.

In de glossy zijn portretten van ‘mixers’ te vinden, zoals van zangeres Lies Müller, die naast de joodse traditie ook het boeddhisme omarmt. Van Berthe van Soest komen we te weten dat zij zich naast de christelijke traditie ook laat inspireren door sjamanisme, tarot en Keltisch christendom. Columns zijn er van o.a. cabaretière Nilgün Yerli, tv-presentator Narsingh Balwantsingh en schrijver Mounir Samuel. En door de speciaal ontwikkelde test te doen, ontdekt u zelf of u een ‘flexibele gelovige’ bent. Ook geeft MiX u tips over multireligieuze bezinningscentra, gemeenschappen, tv-programma’s en boeken.

Daarnaast vindt u in het tijdschrift de resultaten van de onderzoekprojecten naar multiple religious belonging, die in de afgelopen vier jaar zijn uitgevoerd aan het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS) en de Vrije Universiteit Amsterdam. Uit deze onderzoeksprojecten blijkt dat 23 procent van de Nederlandse bevolking elementen uit verschillende religies en levensbeschouwingen combineert. Van de bezoekers van dominicaanse vormingscentra noemt zelfs een meerderheid (61 procent) zich ‘combineerder’. Voor geestelijk verzorgers geldt hetzelfde: bijna tweederde laat zich door meerdere religies inspireren.

Journaliste Frieda Pruim interviewde voor MiX  de onderzoekers. Bekende en onbekende Nederlanders, onder wie cabaretier Jörgen Raymann, tv-presentatrice Annemiek Schrijver en zenleraar Ton Lathouwers reageren op het onderzoek.

Kortom, MiX is er voor iedereen, gelovig en ongelovig, die nieuwsgierig is naar nieuwe trends op het gebied van zin- en betekenisgeving voorbij de traditionele grenzen van religies.

MiX wordt uitgegeven door Amsterdam University Press.

Meer info over de glossy is te vinden op Mix-de glossy. Aanmelden voor 23 mei kan via Nieuwwij.nl.