Title Image

Moderne devoties

 

In Moderne devoties verwoorden veertien vrouwen in een persoonlijk essay hoe en wat zij geloven. Vrouwen met een hoog emancipatiegehalte, afkomstig uit verschillende religieuze tradities. Eén ding is zeker: met angstig fundamentalisme hebben ze niets op. Ze verafschuwen de fanatieke terugkeer naar de zogenaamd zuivere fundamenten van religieuze stromingen. Maar ze keren zich ook tegen de agressieve verwerping van religie door ‘verlichtingsfundamentalisten’ onder de Nederlandse opiniemakers en politici. De vrouwen in dit boek treden God en geloof met open vizier tegemoet. Ze aarzelen niet om allerlei beelden en aannames ter discussie te stellen. Toch is het geloof hun dierbaar. Religie is voor hen een bron van inspiratie, in hun persoonlijk leven en voor hun maatschappelijke en creatieve identiteit.

Redactie: Manuela Kalsky, Ida Overdijk & Inez van der Spek
Een uitgave van DSTS, IKON televisie en uitgeverij de Prom
Met foto’s van Joris van Bennekom

Foto: Kitty Mul

De auteurs:
Naïma Azough, Tamarah Benima, Désanne van Brederode, Cándani, Esma Choho, Denise de Costa, Rémi van der Elzen, Kathleen Ferrier, Margreet Fogteloo, Senay Özdemir, Annemiek Schrijver, Nahed Selim, Rosita Steenbeek, Rosa van der Wieken-de Leeuw

Een pdf-bestand van dit boek is beschikbaar: Moderne Devoties.

Een greep uit de recensies:
“Hoe groot de vrijheid in ons land in werkelijkheid is om een religieuze overtuiging creatief en geheel naar eigen inzicht te kneden tot een persoonlijk gekleurde levensbeschouwing, wordt fraai geїllustreerd in de bundel Moderne devoties.” 
Gert Peelen, De Volkskrant, 16.9.2005

“De veertien ‘devoties’ deden mij denken aan een regel van de Franse dichter Aragon: La femme est l’avenir de l’homme, ‘de vrouw is de toekomst van de man’. Religieus geldt dat zeker.Ik ben ervan overtuigd. Dit is de weg die de religieuze reflectie zal gaan. De weg van de vrouwen, vanuit dagelijkse ervaring. Niet die van de mannen.”
Greven, Trouw 12.4.2005

“De schrijfsters bewegen zich vrijmoedig en kritisch op het religieuze veld. Een hoopgevende verademing in het gepolariseerde meningen-mijnenveld.”
Sylvia Grevel, TGL 61, nr 4, 2005

“Omdat zowel twijfel als overtuiging een plek inneemt, wordt het nergens drammerig.”
Happinez 
3, juni 2005