Stilstaan, delen en vieren
22609
post-template-default,single,single-post,postid-22609,single-format-standard,stockholm-core-1.0.5,select-theme-ver-5.1.4,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Stilstaan, delen en vieren

Stilstaan, delen en vieren

Stilstaan, delen en vieren. Dit was het motto gedurende het jubileumjaar van de Dominicanen. Een jaar lang stonden we stil bij 800 jaar Dominicanen wereldwijd en 500 jaar Dominicanen in Nederland. We stonden echter ook stil bij wat de toekomst ons brengen zal. Zaterdag 21 januari kwamen we voor het slotstuk van dit feest samen. Om stil te staan en zo de hoogtepunten van het afgelopen jaar te delen en te vieren.

De Dominicaanse familie verzamelde zich afgelopen zaterdag in Veenendaal. Het ging er aan toe als bij een familiereünie. Mensen uit alle geledingen van de orde waren gekomen: broeders, zusters, leken en medewerkers en vrijwilligers van de dominicaanse centra. Als broers en zussen schudden we elkaar de hand, werden we door ons stemgeluid op afstand herkend en de vele gesprekjes her en der leidde ertoe dat ik er een uur over deed om mijn jas op te hangen en een kop koffie te bemachtigen.

Binnen vierden we de successen van het afgelopen jaar. Hieronder ziet u er een paar, zodat u nogmaals kunt nagenieten:

Zin in Zomer: mooie radiofragmenten over de zeven sacramenten en korte miniatuurtjes van (mede)broeders en zusters.

De nieuwe Dominicanen: een eerlijke documentaire over ‘de nieuwe Dominicanen’ in het klooster van Huissen.

 

the-new-habit-clothes-by-borre-design-fashion_dezeen_2364_col_16-1Het nieuwe habijt: modeontwerper Borre wilde in eerste instantie niet meewerken, maar ontwierp uiteindelijk toch een nieuwe habijt. Niet om te gaan dragen, maar om ons aan het denken te zetten. Wat zegt het habijt? Wat is de waarde van je even terugtrekken door de kap over je hoofd te trekken?

De bierviltjes: prikkelende levensvragen waar we uren lang over kunnen doorpraten met elkaar. Om over na te denken: Wat is niet goed? Kunnen we wijzer worden als we het niet met elkaar eens zijn? Waarin ben je afhankelijk van anderen en hoe vind je dat?

 

En wat te denken van de bijdrage van het DSTS aan het jubileumjaar?

André van der Braak verzorgde twee boeiende lezingen in het klooster Huissen waaronder Oshida, een boeddhistische christen.

Het DSTS organiseerde in samenwerking met het Nijmegen Institut of Mission Studies een studiemiddag waar prof. dr. Barrera OP sprak over de Dominicaanse kijk op de economie.

Tanja van Hummel interviewde tien mensen uit de Dominicaanse familie waaronder René Dinklo OP.

800 jaar Dominicanen. We sloten het feestelijk af en kijken verwachtingsvol naar de toekomst. We hebben hoop, we hebben vertrouwen.

Tanja van Hummel is stafmedewerker van het DSTS.