Symposium rond ‘bevrijdende democratie’ in het spoor van Schillebeeckx (13 december)
23869
post-template-default,single,single-post,postid-23869,single-format-standard,stockholm-core-1.0.5,select-theme-ver-5.1.4,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Symposium rond ‘bevrijdende democratie’ in het spoor van Schillebeeckx (13 december)

Op de bres voor een bevrijdende democratie: een theologische bijdrage aan het debat

 

Wanneer: vrijdag 13 december 2019
Waar: Theaterzaal C, Radboud Universiteit, Nijmegen

In binnen- en buitenland verheffen verschillende groepen hun stem om gehoord te worden, van klimaatspijbelaars tot gele hesjes. Angst en onzekerheid voeden polarisering en wantrouwen, waardoor de democratie onder druk komt te staan. Wat zijn de problemen van de huidige democratie? Hoe kunnen burgers deelnemen aan een democratisch Nederland en Europa in een tijd van groeiende ongelijkheid en populisme?

Dertig jaar geleden wijdde de theoloog Edward Schillebeeckx in zijn boek Mensen als verhaal van God ook aandacht aan de democratie. Hij vroeg zich af hoe een meer democratische kerk zou kunnen bijdragen aan een geschiedenis van heil en bevrijding. Zijn centrale uitgangspunt daarbij was Gods bevrijdende aanwezigheid in de geschiedenis van lijden en onderdrukking – in het bijzonder in het verzet hiertegen. Kan de kritische visie van Schillebeeckx een inspiratie zijn voor hedendaagse politieke vragen? Hoe kunnen theologische bronnen en religieuze leefvormen oproepen tot een ander, bevrijdend perspectief?

Op het symposium van 13 december willen wij in gesprek gaan over hoe een theologie in de geest van Schillebeeckx kan bijdragen aan ons denken over democratie vandaag. De inzichten van onder andere hoofdsprekers Herman Van Rompuy (oud-voorzitter van de Europese Commissie), Ellen Van Stichel (onderzoeker aan het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving) en Stephan van Erp (hoogleraar Edward Schillebeeckx, Radboud Universiteit Nijmegen) zullen in de ochtend het startpunt vormen van de discussie, die in de middag wordt voortgezet in drie workshops over klimaatverandering, democratiseringsprocessen op organisatieniveau en de dominicaanse visie op democratie.

Dit symposium is een samenwerking van de Edward Schillebeeckx leerstoel (Radboud Universiteit Nijmegen) en het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (Amsterdam).

Kosten deelname: €25, studenten €10 (incl. lunch).

U kunt zich aanmelden via: https://tinyurl.com/2019-1213-aanmelding


Programma:

09.30 Koffie en thee
10.00 Welkom

10.10 Lezing Herman van Rompuy: actualisering van het thema vanuit niet-theologische hoek (titel nog niet bekend)
10.50 Lezing Stephan van Erp: Mensen als verhaal van God 30 jaar later: Schillebeeckx’ intuïties en reflecties over democratie

11.20 Koffie en thee

11.50 Lezing Ellen Van Stichel: Subsidiariteit in tijden van controlitis: verkenningen vanuit christelijk sociaal denken.

12.20 Vragen en discussie

12.45 Lunch

14.00 Workshops: “Best practices”
Richard Steenvoorde: Eeuwenoud – springlevend? Dominicaanse visie op democratie en subsidiariteit.
Ylva Berg: Democratisering op organisatieniveau – introductie in Deep Democracy
Klimaatspijbelaars

15.00 Panel – statements vanuit workshops, daarna panelgesprek

16.00 Borrel