Vrede na oorlog – EPIL module in Bosnië Herzegovina
22915
post-template-default,single,single-post,postid-22915,single-format-standard,stockholm-core-1.0.5,select-theme-ver-5.1.4,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Vrede na oorlog – EPIL module in Bosnië Herzegovina

Vrede na oorlog – EPIL module in Bosnië Herzegovina

Welke rol speelt religie in het proces van wereldwijde immigratie? Deze vraag zal Manuela Kalsky 22 mei proberen te beantwoorden tijdens haar lezing in de module van het European Program for Interreligious Learning (EPIL) die van 20 tot 26 mei plaatsvindt in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. Tijdens deze module leren de studentes van EPIL hoe de oorlog in Joegoslavië in de jaren negentig is ontstaan en hoe vandaag de dag met de gevolgen hiervan wordt gegaan.

Lang woonden en werkten verschillende bevolkingsgroepen en geloofsovertuigingen op de Balkan in harmonie samen. In de jaren negentig veranderde dit toen verschillende bevolkingsgroepen zich afsplitsten van Joegoslavië. Er ontstond een bruut conflict. Tijdens de EPIL-module in Sarajevo wordt stil gestaan bij hoe het conflict is ontstaan, maar ook hoe er nu gewerkt wordt aan het opbouwen van het land, hoe er omgegaan wordt met oorlogstrauma’s en hoe er aan vrede wordt gewerkt.

Tijdens de module zullen de studenten testimonia horen van vrouwen die de oorlog hebben meegemaakt. Ook zijn er lezingen en discussies die de complexe situatie in Bosnië Herzegovina analyseren. Manuela Kalsky, vicevoorzitter van EPIL, is een van de sprekers. Haar lezing zal helpen de situatie beter te begrijpen.

EPIL, de aanbieder van deze module, is een studieprogramma dat vrouwen uit Europa en Turkije de mogelijkheid geeft zich te bekwamen in het bouwen aan een vreedzame samenleving. Hierbij ligt het accent vooral op het omgaan met interreligieuze issues en culturele diversiteit en hoe vrouwen hierin een leidende rol kunnen spelen.

EPIL heeft ook een Nederlandse studentengroep. DSTS is de penvoerder voor EPIL in Nederland en op de site van DSTS.nl staat meer informatie over EPIL.

Tags: